Vernieuwd: 20-6-2013 17:51 |
De geschiedenis van de Olympische Winterspelen

De beste momenten en grootste winnaars van 1924 tot 2010De openingsceremonie van de Olympische Winterspelen van 1976 in Innsbruck, Oostenrijk. (© Copyright (c) Press Association Ltd. 2013; Alle rechten voorbehouden.)
Volgende
Vorige
Vorige
  • De openingsceremonie van de Olympische Winterspelen van 1976 in Innsbruck, Oostenrijk. (© Copyright (c) Press Association Ltd. 2013; Alle rechten voorbehouden.)
  • Britse sporters nemen deel aan de openingsceremonie in Chamonix in 1924 (© Copyright (c) Press Association Ltd. 2013; Alle rechten voorbehouden.)
  • De Noorse Ivar Ballangrud strijdt bij de Olympische Wereldspelen in St. Moritz in 1928 (© Copyright (c) Press Association Ltd. 2013; Alle rechten voorbehouden.)
  • Sonja Henie op het hoogste podium bij de Spelen van 1932 in Lake Placid (© Copyright (c) Press Association Ltd. 2013; Alle rechten voorbehouden.)
  • IJsstokschieten, of Beierse curling, wordt in Garmisch-Partenkirchen gedemonstreerd (© Copyright (c) Press Association Ltd. 2013; Alle rechten voorbehouden.)
  • De finishlijn bij de 18 km langlaufen in St. Moritz (© Copyright (c) Press Association Ltd. 2013; Alle rechten voorbehouden.)
  • De openingsceremonie van de Olympische Winterspelen van 1952 in Oslo (© Copyright (c) Press Association Ltd. 2013; Alle rechten voorbehouden.)
  • Algemeen beeld van de openingsceremonie bij de Olympische Winterspelen van 1956 in Cortina d'Ampezzo (© Copyright (c) Press Association Ltd. 2013; Alle rechten voorbehouden.)
Volgende
Copyright (c) Press Association Ltd. 2013; Alle rechten voorbehouden.Toon miniaturen
Vorige1 van de 22Volgende
Delen

De Olympische Winterspelen, vanaf 1924 elke vier jaar gehouden, vonden eerst plaats in hetzelfde jaar als de Olympische Zomerspelen en de eerste vier keer ook in hetzelfde gastland.

Het laatste land dat beide evenementen in hetzelfde jaar organiseerde was Duitsland in 1936, maar beide evenementen vonden tot 1994 nog plaats in hetzelfde land. In dat jaar organiseerde Lillehammer in Noorwegen de Olympische Winterspelen twee in plaats van vier jaar na de vorige Spelen.

Nu vinden er om de twee jaar Spelen plaats, de ene keer Winterspelen, de andere keer Zomerspelen. En na het succes van de Olympische Zomerspelen in Londen in 2012, is het nu de beurt aan Sotsji om de Olympische Winterspelen van 2014 te organiseren. Dit wordt de eerste keer dat Rusland de Olympische Winterspelen organiseert en markeert het begin van een drukke periode van internationale sport voor het land, want het organiseert namelijk ook het WK voetbal in 2018.

Het is misschien niet verrassend dat tot nu toe alle Olympische Winterspelen hebben plaatsgevonden in het noordelijk halfrond. Het evenement moet plaatsvinden in een grote gaststad met een koud klimaat en in een land met grote interesse in wintersporten. Daarnaast moet de overheid bereid zijn geld te besteden aan het bouwen van voorzieningen en infrastructuur. De Verenigde Staten hebben de Olympische Winterspelen vier keer georganiseerd, vaker dan welk land dan ook. Frankrijk heeft de Spelen drie keer georganiseerd, en Zwitserland, Noorwegen, Italië, Oostenrijk, Canada en Japan twee keer. Zuid-Korea maakt zijn debuut als gastland bij de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang.

Hier kijken we terug op elke editie van de Olympische Winterspelen tot nu toe, vanaf 1924 in Chamonix, Frankrijk, tot en met 2010 in Vancouver, Canada.