18-7-2013 16:53 | Door pa.press.net

Olympische Winterspelen 2014: Langebaanschaatsen

Een inleiding in het langebaanschaatsen bij de Spelen van Sotsji in 2014


Actie bij een Olympische langebaanschaatswedstrijd (© Copyright [c] Press Association Ltd. 2013; Alle rechten voorbehouden.)

Actie bij een Olympische langebaanschaatswedstrijd

Geschiedenis

Het Nederlandse enthousiasme voor schaatsen, vaak langebaanschaatsen genoemd om het te onderscheiden van shorttrack, is duidelijk in de oorsprong van de sport, toen men over de bevroren kanalen schaatste in de winter.

De eerste geregistreerde wedstrijden gaan zelfs terug naar de 17e eeuw, en het eerste Wereldkampioenschap vond plaats in 1889.

Langebaanschaatsen maakt sinds de allereerste editie in 1924 deel uit van het programma van de Winterspelen, waar in 1960 een wedstrijd voor dames aan werd toegevoegd.

Onderdelen

Bij de Olympische Winterspelen van 2014 zijn er 12 langebaanschaatsonderdelen, waarbij zowel de mannen als vrouwen strijden op afstanden van 500 m, 1000 m, 1500 m, 5000 m en 10.000 m. Er zijn ook ploegenachtervolgingen voor dames en heren.

Er wordt direct tegen een opponent gestreden op een 400 m lange ovale baan die speciaal hiervoor is gebouwd. De schaatsers wisselen na elk rondje aan de startzijde van baan zodat er even ver wordt gereden. De atleet in de binnenste baan moet voorrang geven.

Bij de ploegenachtervolging starten er twee teams van drie personen aan beide zijden van de baan en racen zes of acht rondjes, waarbij de winnaar wordt vastgesteld aan de hand van de snelste tijd. De teamachtervolging bij de Winterspelen gaan volgens een knockout-systeem.

Materieel

Om onderscheid te maken tussen de twee tegenstanders, draagt de schaatser in de buitenste baan een rode band om de arm en draagt de schaatser in de binnenbaan een blauwe band om de arm.

De ijzers op de schaatsen zijn lang, meestal tussen de 42 en 46 cm. Langebaanschaatsen gaat met klapschaatsen, waarbij het ijzer bij de hiel niet vastzit aan de schoen. Elke keer als de atleet zijn hiel optilt blijft het ijzer op het ijs staan, waardoor hij zijn snelheid kan behouden en zijn afzetkracht kan vergroten. Schaatsters dragen ook strakke schaatspakken.

Sterren

Nederland leidt de totale medaillespiegel voor het langebaanschaatsen met in totaal 82 medailles, waaronder vier in Vancouver in 2010.

Sven Kramer blijft een enorme kracht in het Wereldbekercircuit, maar heeft de Olympische prestaties van zijn idool Ard Schenk nog niet kunnen overtreffen; die won drie individuele gouden medailles bij de Spelen van 1972 in Sapporo.

De veteraan Jeremy Wotherspoon uit Canada, viervoudig wereldkampioen, kondigde in 2013 zijn comeback aan.

Ireen Wüst is de beste vrouw ter wereld, maar heeft nog een lange weg te gaan om de Russische Lydiya Skoblikova te verslaan, die zes Olympische gouden medailles won in de jaren '60.

Locatie

Langebaanschaatsen bij de Olympische Winterspelen van 2014 vindt plaats in de Adler Arena.